Nyheder     Sponsorer     Presse     Kontakt
Vi springer over, hvor gærdet er højest

Susanne Hovmand-Simonsen

Økologisk producent af gedeost
Cand.negot
Cand.mag i kunsthistorie

Vi springer over, hvor gærdet er højest

Vi springer over, hvor gærdet er højest

Portræt af Susanne Hovmand-Simonsen, mor til Otillie, cand.negot og cand.mag i kunsthistorie - og økologisk producent af verdens bedste gedeost
Af Helle Bertram

Historien om Susanne Hovmand er på én gang både vældig forudsigelig og helt eventyrlig. Allerede som 21-årig sagde Susanne ja til at overtage sine forældres store landbrug på Lolland. På det tidspunkt studerede hun økonomi i Odense. Og skulle nogen tro, at hun herefter styrede efter traktormesser og Landbohøjskolen, tager de fejl, for hun supplerede sin uddannelse med en cand.mag i kunsthistorie og en karriere på Lauritz.com.

"Det kan nok lyde som om, at jeg var meget langt fra de lollandske marker, og det var jeg sådan set også. Jeg boede midt i København i en lille lejlighed ved Strøget og kunne høre skraldemændene skramle om natten og overboen slås med konen. De første år arbejdede jeg på et forlag og for Fritz Schur Dagligvarer, der ligger på Esplanaden i København.  Om aftenen læste jeg kunsthistorie, og da jeg blev cand.mag, fik jeg job hos Lauritz.com, hvor jeg blev leder for to nye forretninger. Undervejs har jeg lært utroligt meget om det at drive forretning. Det betyder ikke så meget, om man sælger møbler eller dagligvarer, hovedsagen er at lave et godt produkt, som man brænder for, for så bliver man også god til at markedsføre det."

Og det har Susanne formået på den korte tid siden 2006, hvor hun overtog den daglige drift af gården. På rekordtid har hun sammen med sin mand vendt en konventionel bedrift uden husdyr til et økologisk landbrug med geder og får, et besøgsmejeri og et udsalg af de lækreste oste, som allerede har fået flere guldmedaljer ved verdensmesterskaberne og dermed slået de traditionelt meget stærke producenter fra fx Frankrig, Spanien og Italien. Det opnår man kun, hvis man - med Susannes egne ord "altid springer over, hvor gærdet er højest."

Jeg vil drive Knuthenlund med god samvittighed
"Jeg besluttede dengang, jeg overtog gården, at jeg ville lave noget, som gav mig lyst til at stå op hver morgen og gøre en ekstra indsats. For mig er det vigtigt, at jeg kan give Knuthenlund videre med god samvittighed. Vi skal huske, at vi kun er her i en begrænset tid, så vi skal passe godt på jorderne og naturen omkring os og ikke mindst de folk, som er kommet her gennem mange år. Så jeg satte mig meget grundigt ind i, hvordan man laver økologi og god ost, og så gik vi i gang".

Historien om det økologiske Knuthenlund og præmieostene er gået verden rundt i medierne, og det er ikke første gang, Susanne fortæller historien om, hvordan hun har skabt et af Danmarks største økologiske landbrug på rekordtid. Men et nyt kapitel har for nyligt føjet sig til historien, nemlig datteren Otillie, der er næste generation på Knuthenlund og allerede i sit første år mange gange har været med mor og far på arbejde på kontoret, på messer og på marker.


Med mor og far på arbejde
"Jeg har ikke haft en traditionel barsel på 12 måneder, efter seks uger gik jeg så småt i gang igen. Til gengæld har jeg tilrettelagt mit arbejde, så hun kan være med i det. Jeg arbejder stadig på nedsat tid og jeg har meldt mig ud af mange af de bestyrelser og netværk, jeg tidligere var aktiv i. Det er meningen, at hun skal være sammen med sine forældre og opleve hverdagen sammen med os" fortæller Susanne, der lige har haft datteren med på messe i Nürnberg.

"Det har selvfølgelig sat nogle tanker i gang omkring fremtiden her, at jeg er blevet mor. Jeg har selv fået meget frie hænder til at fortolke potentialet på Knuthenlund ligesom min far, der overtog det efter to generationer af mejerister, startede med at sælge alt kvæg fra og udelukkende dyrke markerne. For mig er det vigtigste, at vi brænder for det, vi laver her. Det skal være så vigtigt, at vi vil bruge hver eneste time på dagen på det".

Det, der gang på gang kommer til udtryk, når man taler med Susanne Hovmand, er hendes passion for at passe på naturen, at sørge for, at der er rent drikkevand til de næste generationer og ikke mindst at inddrage lokalsamfundet i at gøre det. Da hun overtog gården, var der fire faste medarbejdere, der havde været der igennem en menneskealder. I dag er der 20 og de fleste af dem kommer fra lokalområdet, og havde uden Knuthenlund måske ikke haft noget arbejde.

Vi skal turde udfordre den verden, vi lever i
Men der er noget, der måske er endnu vigtigere for Susanne, som i bund og grund ikke har spor med hverken ost eller lokalmiljøet at gøre. "Vi skal turde gå efter vores drømme. Satse alt på det, vi tror på. Jeg har selv overtaget gården efter tre generationer og jeg gør alt, hvad jeg kan, for ikke at tabe det hele på gulvet. Men samtidigt må det aldrig blive forretningen, der er formålet i sig selv. Formålet er større, nemlig at inspirere til at turde tage nogle chancer. Jeg havde en chef engang, hvis motto var, at man skulle tage mindst fem beslutninger om dagen. Hvis man ikke var i stand til at tage beslutninger, havde man ingen chance som leder. Det har jeg taget til mig, jeg tager beslutninger hele tiden og har lært, at der jo ikke er noget, der ikke kan gøres om i morgen. Vi må bare gøres vores bedste - hele tiden! - og udfordre den verden, vi lever i".

Fakta:
Mor til Otillie på 2 år og til lille Albert fra maj 2012. Gift med mejerichef på Knuthenlund Jesper Hovmand-Simonsen
Cand.negot fra Odense Universitet og cand.mag i kunsthistorie fra Københavns Universitet
Driver Knuthenlund, der producerer økologisk fåre- og gedemælkeprodukter
Læs mere på www.knuthenlund.dk