Nyheder     Sponsorer     Presse     Kontakt
To travle jobs + hus ved fjorden = balance

Nina Stærke

Selvstændig HR-konsulent
Jurist


To travle jobs + hus ved fjorden = balance

To travle jobs + hus ved fjorden = balance

Portræt af Nina Stærke, selvstændig HR-konsulent, mor til to og indehaver af Nakskovs bedste vandudsigt
Af Helle Bertram

Strandpromenaden snor sig langs med Nakskov Fjord. Store, smukke patriciervillaer blander sig med moderne, arkitekttegnede huse langs med vejen. Fælles for dem alle er et stenkast til fjorden og en helt formidabel udsigt.

Her bor Nina Stærke med sine to piger Oline på 14, Agnes på 12 og sin mand Martin. De er begge født og opvokset i Nakskov og Nina havde ikke forestillet sig, at hun ville vende tilbage, da hun som 16-årig rejste til USA og senere flyttede til København for at læse jura. Men så kom Martin ind i billedet.  Han var ældste søn til at overtage maskinfabrikken C.E. Andersen i Nakskov, så da han var færdig med sine studier og de i mellemtiden havde fået deres to piger, lokkede Lolland igen. "Vi har begge vores forældre i Nakskov, og vi kunne jo godt se, at hvis jeg skulle arbejde som jurist og Martin skulle overtage fabrikken, ville vi få brug for at være tæt på dem og på vores arbejde."

Den travle hverdag
Så familien byttede bylivet ud med bedsteforældre, nye jobs og de lokale tilbud i Nakskov. Nina fik job som advokatfuldmægtig og senere som familiesagsbehandler på statsamtet. De seneste år har hun været HR-chef på Vestas vingefabrik i Nakskov, mens Martin gradvist overtog farens direktørpost på C.E. Andersen. "Men vi har heldigvis også haft masser af tid til at være hjemme. Vi skulle jo ikke bruge ret meget tid på transport og ret hurtigt kunne børnene også selv tage til træning og legekammerater efter skoletid. Så når vi er hjemme, er det virkelig med en følelse af ro og tid til at være sammen."

"Vi har stadig et travlt liv - også i fritiden. Jeg træner et fitnesshold i det lokale fitnesscenter, som hos os er blevet det moderne forsamlingshus, så her er der også altid mulighed for at følge op på, hvad der sker rundt om i byen.  Et par gange om ugen løber jeg og vi går til karate sammen med vores datter, der i øvrigt også går til klaver på den lokale musikskole og laver musicals. Min mand sejler kapsejlads og vores yngste datter svømmer og tager ofte til stævner i weekenderne. Så vi har rigtigt mange gange prist os lykkelige for, at vi har bedsteforældrene i nærheden og at de vil hjælpe med at få det hele til at hænge sammen. Når børnene har fri, går de enten ned på min mands arbejde eller til deres mormor eller farmor. Jeg føler virkelig, at de er en del af vores liv og vi er en del af deres", fortæller Nina, der i det samme får øje på sin mor, der går forbi på Strandpromenaden. "Ja, der kan du se" griner hun.

Hverdag med vand
Fra samtlige vinduer i stuer og køkken kigger man ud over den stille fjord, der med sin dybde og snævre indsejling næsten altid er stille nok til en sejl- eller badetur. Bare synet af vandet, der strækker sig så langt øjet rækker, giver ro og inspiration til at kigge indad efter en travl og udadvendt arbejdsdag.

"Vi bruger også fjorden utroligt meget" fortæller Nina, der ofte er den, der pakker madkurven, mens Martin rigger båden til.  "Vi kan godt finde på, at sejle ud på fjorden og spise vores aftensmad. Enten er vi på båden eller også lægger vi til på en af de små øer Enehøje og Slotø. Eller også sejler vi til Albuen, hvor vi ofte har stranden helt for os selv.  Så bader vi måske lidt bagefter og sejler hjem igen. En gang imellem sover vi på båden. På den måde oplever vi det som en hel lille ferie, selv om det måske bare er en enkelt dag eller to".

Er der en fremtid i Nakskov?
Nu er Ninas piger snart store og jobbet som HR-chef i Vestas er nedlagt sammen med resten af fabrikken. Er der så grund til at blive i Nakskov meget længere? "Da jeg flyttede til Nakskov som 26-årig, var der flere af vores venner, der sagde, at det ville jeg da ikke kunne leve med særligt længe. Og jeg må da også indrømme, at jeg havde forestillet mig, at vi skulle tilbage til byen, når børnene var blevet store. Men nu nærmer tiden sig, og jeg er ikke så sikker mere. Om 1½ år tager vores ældste datter på efterskole, og allerede nu er begge pigers hverdag fyldt med venner og fritidsinteresser. Så jeg tænker meget over, hvad der skal ske de kommende år" fortæller Nina, der dog allerede har lagt tankerne om at flytte fra Nakskov på hylden.

"Jeg har besluttet at starte mit eget firma som HR-konsulent for at bruge mine erfaringer i mindre virksomheder, der ikke har en HR-afdeling eller som skal bruge en konsulent i et stykke tid. Så i stedet for at kigge ind mod byen, vil jeg hellere se på de muligheder, der er lige her omkring. Jeg kan mærke, at der stadig er masser af fremgang og optimisme i byen, på den måde er det helt anderledes end tidligere, hvor man har lukket store arbejdspladser i Nakskov. Det er som om folk tror på fremtiden på en anden måde. Det har jo vist sig flere gange, at vi rejser os igen, og det giver en tro på, at det nok skal gå".

Det skal give mening
Så Nina og familien bliver i Nakskov og huset på Strandpromenaden vil stadig være ramme om familiens travle liv. "Når det kommer til stykket handler det hele jo om, at vi udfylder vores hverdag med noget, der giver mening og jeg kan faktisk ikke forestille mig noget, der giver mere mening, end det vi laver lige nu. Jeg er ved at tage en uddannelse i erhvervspsykologi og jeg glæder mig til at arbejde med HR, jura og psykologi for en masse virksomheder på Lolland-Falster og Sydsjælland" fortæller Nina og fortsætter efter en lille tænkepause: "Men det bedste er, at jeg ved, at når jeg kommer hjem efter nogle lange arbejdsdage, så er det til mine børn og min mand, der også har mulighed for at gøre det, de brænder for. Så kan man da ikke forlange mere, vel!?".

Fakta:
Nina Stærke, jurist fra Københavns Universitet.
Tidligere HR-chef på Vestas i Nakskov nu selvstændig HR-konsulent.
Mor til Oline på 14 og Agnes på 12. Gift med Martin Stærke.
Læs mere på www.ns-hr.dk