Nyheder     Sponsorer     Presse     Kontakt
Verden er stor – og Lolland ligger i midten!

Marie Louise Friderichsen

Turistchef
Skovejer
Jurist

Verden er stor – og Lolland ligger i midten!

Verden er stor – og Lolland ligger i midten!

Portræt af Marie Louise Friderichsen, mor til to, jurist, skovejer og turistchef i Lolland Kommune.
Af Helle Bertram

I mange år var Marie Louise kendt i lokalsamfundet som hende, der boede på den smukke herregård Gammelgaard sammen med sin familie og var aktiv i politik for De Konservative. I 2013 var hun endda lige ved at blive borgmester i Lolland Kommune.

I dag har hendes liv slået en kolbøtte og når man er en kendt person i lokalsamfundet, sker det med vidner. Der har været tider, hvor det havde været nemmere, hvis hun havde kunnet grave sig ned og vente et år eller to med at komme op til overfladen igen. Men det gjorde Marie Louise ikke. Hun blev stående på sine fødder. Og hun mærkede mere end nogensinde, at på Lolland er man en del af et fællesskab og skulle hun snuble, ville hun blive grebet.


Styrken ved Lolland-Falster er de mennesker, der bor her
"Jeg har i mange år været en del af så mange sammenhænge. Jeg oplevede nu, at der var nogen, der var klar til at gribe mig, uanset hvor jeg kom hen. Det havde jeg aldrig spekuleret over før, men da jorden rystede under mig, kunne jeg mærke, at jeg ikke var alene. Selvfølgelig overvejede jeg, da jeg skulle flytte, om jeg ville blive på Lolland. Mine drenge er ved at være store. Den ene går på Sorø Akademi og den anden er på efterskole. "Hvad var pointen i at blive?" spurgte jeg mig selv. Og der har Lolland i dén grad svaret, så jeg ikke ét sekund kunne være i tvivl om, hvor jeg hører til. Selvfølgelig skulle jeg blive!"


"Vi har nogle kvaliteter her, som faktisk er gået tabt mange andre steder. Lykkefølelsen er høj og vi baserer meget af det, vi gør, på tillid. Stressfaktoren er lav og vi er som lokalsamfund rigtigt gode til at tage hånd om hinanden. Socialpsykiatrien i Lolland Kommune er kåret som Europas og Danmarks bedste arbejdsplads flere gange. Nogle joker med det og siger, at det nok er, fordi de har meget at lave her på Lolland. Men det er tarveligt. Og forkert at træde på det, vi er gode til. Vi skal være stolte af alt det, der sker her, fordi det kun kan lade sig gøre, når der er mennesker, der GØR noget. Og som VIL noget. Man kan fremhæve så mange kvaliteter - fx den fantastiske natur, at der er god plads ved strandene og det, at man kan leve "dyrt" for små penge osv. Men når alt, kommer til alt, er vores egentlige styrke på Lolland-Falster er de mennesker, der bor her.

Man må finde sin egen vej
Ud over at drive skovbrug og udlejning på Alling Kloster i Jylland, som hun har arvet efter sine forældre, sidder Marie Louise i forskellige bestyrelser, holder foredrag og har startet et nyt initiativ under QLF, der skal støtte udenlandske specialister og deres ægtefæller, når de flytter til Lolland-Falster. Og så er hun nyudnævnt turistchef på Lolland.

"Jeg er uddannet jurist, men har aldrig haft lyst til at arbejde som advokat. I stedet har jeg arbejdet rigtig meget med historie og gennem tiden har jeg holdt mange foredrag om forskellige vinkler på den danske historie, fx kvinderne på de store godser og herregårde på Lolland-Falster. De seneste år har jeg haft brug for igen at finde min egen vej. Det har taget lidt tid, men det er okay, for nogle gange er livet ikke bare lige ud og man ved måske heller ikke helt selv, hvor man vil hen. Men jeg har haft så mange gode folk omkring mig fx fra Byrådet i Lolland Kommune og soroptimisterne, som jeg har været medlem af i flere år og præsident for de sidste to år. De har ikke fortalt mig, hvilken vej, jeg skulle gå, men de har gået sammen med mig. Det har været rigtig vigtigt for mig".

Er du med, når der sker noget, er du med i fællesskabet
"Der er så mange mennesker, der gør noget for hinanden her på Lolland-Falster. Det er virkelig vores kendetegn. Man værner om fællesskabet og kommer, når der er noget. Derfor kan jeg også opleve, at jeg kender 75% af dem, der kommer til en begivenhed i lokalområdet, om det så er forårsgymnastikopvisning i Søllested eller kulturfestivalen Lys over Lolland. Vi er rigtig gode til at pleje vores netværk hernede og selv om man kommer udefra, så mærker man det med det samme".

"Vi skal selvfølgelig passe på, at det ikke bliver en tornerosesøvn og at vi har nok i os selv. Man kan godt være lidt bange for at sende vores unge mennesker ud, for sæt nu de ikke kommer tilbage igen! Men den indstilling er helt gal. Med alle de kvaliteter vi har på Lolland og Falster, kan vi roligt sende vores børn ud i verden, for de skal nok vende tilbage igen, når de er klar til det.  Jeg var stolt den dag, min søn kom og sagde, at han ville på efterskole, for så har jeg "klædt ham på" til at turde møde verden" slutter Marie Louise, der med sin egen historie har vist, at verden er stor - og at Lolland ligger lige i midten ....

Fakta:
Selvstændig ejer og udlejer af Alling Kloster i Midtjylland
Uddannet jurist fra Århus Universitet
Mor til Ditlev og Holger
Turistchef i Lolland Kommune
Bor på havnen i Nakskov