Nyheder     Sponsorer     Presse     Kontakt
Min drøm er at blive læge i provinsen

Maria Rosen

Læge
Mor til to piger


Min drøm er at blive læge i provinsen

Min drøm er at blive læge i provinsen

Portræt af Maria Rosen, læge, mor til to piger på fem og syv år og tilflytter til Nykøbing Falsters hyggelige, gamle sukkerfabrikkvarter Østerbro.
Af Helle Bertram

Maria Rosen troede som ung at hun ville være biolog. Men på et ophold i Afrika med sin mand Lars oplevede hun, hvordan norske læger kæmpede for at redde liv med ganske få midler, og siden da har hun selv uddannet sig til læge og er i dag på vej til at blive praktiserende læge - i provinsen!

"Det spændende ved at være praktiserende læge er, at man kommer hele vejen rundt om personen, og ofte også omkring hele familien. Man lærer patienterne at kende og kan derfor vurdere på flere kriterier end blot de enkelte symptomer og få sat den rigtige behandling i gang eller tage en snak om, hvad patienten selv kan gøre" fortæller Maria Rosen, der både har arbejdet på Københavns hospitaler og for et lægehus i Sakskøbing. "I dag er det vigtigt, at man kan lidt af det hele som praktiserende læge, det kan jeg godt lide! Vi har et stort netværk og kan spørge hinanden, hvis der er noget, vi er i tvivl om. Og jeg oplever især i provinsen, at vi er gode til at bruge hinanden. Vi kan hurtigt ordne noget for en patient, fordi vi kender hinanden og ved, hvem der er gode til hvad. Det kan være lidt sværere på de store sygehuse, hvor man ofte er en lille brik i et meget stort puslespil" fortæller Maria, der lige nu er på gynækologisk afdeling på Næstved Sygehus.

Fra Østerbro til ... Østerbro!
Mens Maria læste medicin, boede hun og Lars, der er ingeniør, på Østerbro i København, hvor de fik deres to piger Anemone på syv og Neema på fem år. I dag bor de i et hyggeligt, nyistandsat hus på Fredensgade i Nykøbing Falster i kvarteret bag sukkerfabrikken, der også kaldes Østerbro. "På Østerbro i København oplevede vi, at livet nemt blev meget fragmenteret. Hvis vi skulle i Dyrehaven, blev det ofte et helt dagsprojekt og selv en tur i svømmehallen på Frederiksberg kunne tage en halv dag. I modsætning til det, oplever vi her at tingene hænger mere sammen og børnene hurtigere kan færdes på egen hånd. De kan snart selv cykle til hallen og allerede nu går de selv over til legekammerater. Vi oplever også ofte, at vi møder børn fra skolen til fritidsaktiviteter eller i weekenderne, når vi går til teater eller sportsstævner. Man kan bare mærke, at vi er i et mindre samfund, hvor man kender hinanden. Derfor har det heller ikke taget os særlig lang tid at få en vennekreds hernede, for vi ses simpelthen oftere med de samme mennesker" fortæller Maria, der selv er vokset op i et landsbysamfund på Fyn.

Bedsteforældrene er med i vores hverdag
Maria og Lars kom egentligt til Nykøbing Falster, fordi Lars er vokset op dér og hans forældre fortsat bor der. Alligevel er det nu Lars, der pendler til København hver dag og ofte først er hjemme til spisetid. "Han er rigtigt glad for sit arbejde i København og han kan bruge tiden i toget til at gøre sine arbejdsopgaver færdige, så han kan holde helt fri, når han er kommet hjem" fortæller Maria, der også ofte tager toget til sit arbejde i Næstved. "Selvfølgelig kræver det planlægning, for vi vil både gerne kunne hente børnene i skole og børnehave nogle dage og vi vil også gerne have et arbejde, der giver os udfordringer og faglig udvikling. Derfor er vi super glade for, at børnenes bedsteforældre bor tæt på og gerne vil være lidt med i dagligdagen hos os, de henter ofte børnene og går med dem hjem nogle timer, når det kniber for os at nå det. Vi tror, at både børnene og deres farmor og farfar nyder det. De lærer hinanden at kende til dagligt og har en hverdag sammen. Vi har også lige fået en ung pige, som kan hente børnene én gang om ugen og være derhjemme med dem om eftermiddagen, det giver lidt ro på" fortæller Maria, der dog også ofte selv henter børnene, da hun har skiftende arbejdstider på sygehuset.

Som turister i vores eget område
Selv om Maria kendte til Falster gennem sin mand på forhånd, er hun blevet meget positivt overrasket over den modtagelse, de har fået, efter de flyttede herned. "Det er nok det største ved at flytte. Jeg vidste jo, at der var en smuk natur og at byen var hyggelig med mange aktiviteter. Men at folk også er så positive og åbne, det vidste jeg ikke. Men det har betydet utroligt meget for os. Fx er Lars begyndt at sejle kajak, det er jo oplagt, når man bor så tæt på vandet, og her har han fået nogle venner, som han kan have lidt for sig selv" smiler Maria. Familien bruger desuden både den lokale kirke og mange af de foreningstilbud til børn, som byen byder på - lige fra billedskole med den 70-årige Ella til sommerdans og gymnastik.

"Vi er jo stadig nye her og er lidt på opdagelse. Ofte tager vi vores venner med ud at opleve noget, når de er på besøg, og vi har bla. været på Middelaldercentret nogle gange. Her er der både oplevelser og læring for børn og voksne, og vi kunne rigtig godt tænke os at bo derovre i sommerferien engang og prøve at leve som en familie i middelalderen. Vi er nok lidt turister i vores eget område lidt endnu, for der er masser af ting, vi har lyst til at gøre hernede. Men det vigtigste er, at vi har fået et liv, hvor vi ikke skal gå på kompromis med noget. Børnene har fået et smukt og trygt hjem og en god hverdag og vi har jobs, hvor vi lærer og udvikler os hver eneste dag. Jeg tror, at vi vil blive her de næste mange år, så opdagelsen er først lige begyndt" slutter Maria.

Fakta:
Maria er opvokset ved Ryslinge på Fyn og har læst medicin på Københavns Universitet. Hun er lige nu i uddannelsesstilling på gynækologisk afdeling på Næstved Sygehus.

Maria er mor til Anemone på syv og Neema på fem år og er gift med Lars, der er ingeniør.

De er flyttet til Nykøbing Falster for ca. 1½ år siden fra Østerbro i København.

Læs mere på:
www.middelaldercentret.dk
www.guldborgsund.dk
www.nfr.dk