Nyheder     Sponsorer     Presse     Kontakt
én på opleveren – hver dag!

Anne-Lise Becker

Driver Oreby Mølle
Bed & Breakfast
Tøjbutikken Ruzicka

én på opleveren – hver dag!

én på opleveren – hver dag!

Portræt af Anne-Lise Becker fra Frederiksberg, mor til to og nykronet forpagter af Oreby Mølle, indehaver af en modebutik, nabo til et slot og tusinde andre eventyrlige ting.
Af Helle Bertram

Anne-Lise Becker, der født med en graveske i hånden og nærmest er vokset op på Nationalmuseet, hvor faren var professor i arkæologi, følte sig godt gammeldags draget af Oreby Slot, da hun besøgte det for første gang for ca. ti år siden. Nu bor hun lige ved siden af det med sin mand og to sønner og har for nyligt overtaget driften af Oreby Mølle, hvor hun byder på både bed & breakfast og en helt eventyrlig oplevelse.

"Det er faktisk ikke helt tilfældigt, at vi bor her. Jeg vil nærmere sige, at det er en målrettet indsats for at forme vores eget liv, som heldigvis er lykkedes" smiler Anne-Lise Becker, der trods en meget travl hverdag har fundet et øjeblik til at beskrive det liv, som i dag er 100 % resultatet af denne indsats. "Men det begyndte tilfældigt for ca. 10 år siden. Min søn Anton var spæd, og vi var på rundvisning på Oreby Slot, som har ligget fuldstændig uberørt og nærmest gudsforladt gennem de sidste mange år. Jeg satte mig ind i biblioteket, som stadig står, som da man forlod det for 30 år siden, for at amme Anton. Lyset faldt ind gennem de gamle vinduer og stemningen var så helt eventyrlig.  Jeg følte det, som om jeg havde været her før og på en måde hørte hjemme her, selv om jeg faktisk overhovedet ikke er overtroisk" fortæller Anne-Lise, der bare ved tanken har eventyret tilbage i sit blik.

Min bankdirektør skulle også med
Anne-Lise, der dengang var flyttet fra Frederiksberg, hvor hun er født og opvokset, til Sakskøbing, nøjedes ikke om at drømme om det uopnåelige slot, men holdt et vågent øje med aktiviteterne omkring slottet og da hun et par år senere opdagede, at den daværende lejer af Vægterhuset ved siden af slottet var på vej væk, fik hun straks lagt billet ind. Men selv om det nu var lykkedes at få foden indenfor, var det ikke givet, at drømmen ville gå i opfyldelse, for familien skulle jo også godkende livet ved et gammelt slot så langt væk fra liguster og carporte, man kan komme.
 

"Jeg måtte tale for min sag. Min mand Henrik er administrerende direktør i en bank og boede dengang i Solrød. Han var ikke særligt indstillet på at skulle flytte til Lolland, så han skulle pendle til Brøndby hver dag. Men han sagde dog, at hvis jeg kunne finde et sted, der var værd at flytte til, så ville det være OK. Og Vægterhuset kunne han altså ikke stikke" griner Anne-Lise.

Det handler om at nyde hverdagen
I dag har Anne-Lise og hendes mand også overtaget forpagtningen af Oreby Mølle, der bruges til bed & breakfast, fester, kurser og konferencer og ligger lige ned til Sakskøbing Fjord. Når solen skinner, spejler slottet sig i vandet. Denne dag er grågæssene kommet for første gang i år. De lander hvert år det samme sted og finder som to gamle ægtefolk tilbage til den gamle rede.  Er man heldig at være her i skumringen, vil man se rådyrene komme frem fra skoven og græsse langs med vandet. Og hvis man er rigtig heldig, vil man kunne opleve, at Anne-Lise og hendes mand går om bord i deres lille båd og sejler ud for at nyde en sammenklap med leverpostej midt ude på fjorden.

"Det er jo helt meditationsagtigt - også selv om det kun er en smuttur på 15 minutter. Vi trækker vejret ind og kan mærke, hvorfor vi er her. Hvorfor det er turene til Brøndby værd. Og de mange gøremål på slot og mølle. Vi skal jo nyde, at vi er her, og det prøver vi også at huske" fortæller Anne-Lise, der dog samtidigt lige skal tjekke en af sine to mobiltelefoner, der ringer i det samme.

Når andre tager til fodbold, holder vi en konference
"I eftermiddag får vi et filmhold på besøg på møllen, de skal blive her til i morgen, så der skal gøres klar i værelserne og vi skal have styr på spisestuen. Lige nu er strømmen gået, men vi når nok at få styr på det - det plejer vi" fortæller Anne-Lise, mens hun venter på instrukser fra manden i røret.

"Når andre mennesker holder weekend, tager til stranden eller går til fodbold, så holder vi ofte en konfirmation eller en konference. Min mand deltager gerne på fridagene, så det er et fælles projekt. Vi synes faktisk, det er sjovt, at vi har noget sammen, som vi arbejder for. Det må jo aldrig blive en sur pligt at holde en fest, så vi glæder os, ligesom når man får gæster. Der er godt nok en hulens masse arbejde forud for, at de kommer, men når vi kan se, at folk nyder stemningen og alle de gamle ting og sager her, og de rejser herfra med én på opleveren, ja så føler jeg mig altså meget heldig.

Hvis det står til mig, så bliver Oreby Slot rammen om vores liv fremover, og så er det bare op til os, at fylde det med eventyr og meningsfulde opgaver" slutter Anne-Lise. Og dem er der efter alt at dømme masser af for slots- og møllebestyreren, der allerede er på vej i tankerne til næste hold gæster, som får lov at opleve eventyret ved Oreby Mølle.

Fakta:
Mor til Anton på 12 og Rasmus på 24
Bor sammen med Henrik, der er administrerende bankdirektør
Er forpagter af  Oreby Mølle og indehaver af modebutikken Ruzicka i Nykøbing Falster
Læs mere på www.orebymolle.dk  og www.ruzicka.dk/

Fakta om Oreby Slot og Oreby Mølle
Oreby Slot har gennem mange generationer været i Familien Rosenørn Lehns eje. I 1967 flyttede slottets sidste beboer ud.

I 2001 blev Oreby Slot, Oreby Mølle & Oreby Kro købt af Hans Michael Jebsen, der bor i Hong Kong, og har en særlig interesse i historiske danske herregårde, kroer & hoteller, som han nænsomt istandsætter. Han bruger i dag slottet til privat brug.

Sommeren 2010 overtog Henrik & Anne-Lise forpagtningen af Oreby Mølle, der oprindelig i 1904 blev indrettet til Enkesæde til Oreby Slot. Stedets ejer, Hans Michael Jebsen, har stået for indretningen, så Oreby Mølle nu igen fremstår, som da Enkebaronessen flyttede ind i sin smukke bolig. Oreby Mølle anvendes til hotel, kurser, fester & konferencer.